Untitled collage(24)
CentralEuropeanUni2049TamsBujnovszkyWEBIMAGE1jpg
CentralEuropeanUni2049TamsBujnovszkyWEBIMAGE3jpg
CentralEuropeanUni2049TamsBujnovszkyWEBIMAGE7jpg
ChildrenVillage1752LeonardoFinottiWEBIMAGE1jpg
ChildrenVillage1752LeonardoFinottiWEBIMAGE2jpg
ChildrenVillage1752LeonardoFinottiWEBIMAGE4jpg
riba-international-prize-2018-shortlist_dezeen_2364_hero_d
TOHOGAKUENSCHOOLO1806HarunoriNodaWEBIMAGE1jpg
TOHOGAKUENSCHOOLO1806HarunoriNodaWEBIMAGE5jpg
VerticalForest2026GiovanniNardiWEBIMAGE2jpg
VerticalForest2026GiovanniNardiWEBIMAGE3jpg
VerticalForest2026GiovanniNardiWEBIMAGE5jpg
24.09.2018

4 finalisté z celého světa usilují o titul stavby roku

RIBA (Royal Institute of British Architects) každoročně oceňují budovu, která ztělesňuje vizionářské myšlení a zohledňuje společenský dopad projektu. Podívejte se letošní finalisty.

Letošní porotu vede architektka Elizabeth Diller, která stojí za studiem Diller Scofidio + Renfro. Vítěž bude vyhlášen na konci tohoto roku, jakmile si každý člen poroty na vlastní oči prohlédne všechny nominované stavby.

Central European University – Fáze 1

Přestavba studentského kampusu v maďarské metropoli je právem jednou z nejdiskutovanějších projektů tohoto roku. Oceňována je zejména citlivost nově přistavěné budovy s původní, byť zrekonstruovanou, částí objektu.

Místo: Budapešť, Maďarsko

Studio: O’Donnell + Tuomey, M-Teampannon Kft

Foto: Tamás Bujnovszky

 

Children Village

Children Village je domovem pro 540 žáků brazilské základní školy proděti ze sociálně slabších rodin. Za projektem stojí nadace Bradesco Foundation, která vlastní nedalekou farmu a přilehlá pole.

Místo: Formoso do Araguaia – Tocantins, Brazílie

Studio: Rosenbaum + Aleph Zero

Foto: Leonardo Finotti

 

Toho Gakuen School of Music

Tato budova hudební školy v Tokiu je skvělým příkladem situace, kdy architekt zcela porozuměl požadavkům svého klienta. Nikken Sekkei si v rámci příprav podkladů zjistil, kolik prostoru vyžadují jednotlivé hudební nástroje, a projekt tak pripravil zcela na míru.

Místo: Tokio, Japonsko

Studio: Nikken Sekkei

Foto: Harunori Noda

 

Bosco Verticale

Projekt „Vertikální les“ představuje zcela nový přístup ve využívání zeleně ve výškových budovách. Součástí návrhu jsou dvě budovy vysoké 80 a 112 metrů a na 17 000 stromů. Jedná se o architektonický experiment, který může ovlivnit směřování celého oboru.

Místo: Miláno, Itálie

Studio: Boeri Studio (Stefano Boeri, Gianandrea Barreca, Giovanni La Varra)

Foto: Giovanni Nardi

HYBRIT – revoluce ve výrobě oceli?
07.11.2018

HYBRIT – revoluce ve výrobě oceli?

Proces výroby oceli z železné rudy bude vždy spojen s obrovskou energetickou náročností. Švédsko, které je proslulé kvalitou tohoto nepostradatelného materiálu, ale také důrazem na ochranu životního prostředí, začalo hledat řešení.

čtěte více

NEJBLIŽŠÍ AKCE

5. 12. 2018 - 5. 3. 2019Zateplování v praxi 2019